Install pfSense di Cyberoam CR25ing

Install pfSense di Cyberoam CR25ing, Cara Install pfSense di Cyberoam CR25ing

Install pfSense di Cyberoam CR25ing

Hai Semua. Harini aku nak kongsikan apa yang aku nak buat. Ak ada sebuah cyberoam lama. Model CR25ing. Memandangan cyberoam ini sudah tamat tempoh licensenya. Jadi aku nak tukar firmware dia kepada pfSense. pfSense ialah firewall/router dari FreeBSD. Ianya percuma dan merupakan edisi community (CE) dan mempunyai update terkini sehingga harini.

Sebelum menukar firmware ini. Aku bukak dulu cyberoam ni dan bersihkan habuk habuk dalam device ni.

Untuk memulakan process korang perlukan sedikit barang iaitu

  1. Pendrive 8gb
  2. Console cable

Untuk cara mudah boleh follow tutorial dari video di bawah.

Mudah kan ? Tutorial di atas sama je dan boleh dipakai untuk cyberoam CR25ing.

Sebelum korang nak install pfsense tu, jangan lupa remove compac drive tu. Jika korang tak remove, nnt dia akan read cyberoam punya os yang di install dalam tu.

Untuk lebih responsif, boleh upgrade hdd kepada ssd.

Untuk model Cyberoam CR25ing ni tak boleh upgrade RAM. Sayang betul. Kalau ada ram slot. Memang aku dah upgrade ! So model CR25ing ni stuck pada 2gb ram.

SELAMAT MENCUBA !!!

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow