Apa Itu Bateri CMOS?

Last Updated on 21 February, 2020 by Grim Reaper

Bateri CMOS adalah merupakan sebuah bateri yang dipasang pada motherboard yang akan menyimpan maklumat BIOS, tarikh, masa dan juga beberapa maklumat yang diperlukan oleh komputer ketika start-up.

 

Kebiasaannya, apabila komputer terpadam, maklumat-maklumat ini akan hilang, tetapi, bateri CMOS ini akan mengekalkan kuasa pada motherboard, dan meneruskan kiraan jam. Jadi, anda tak perlu tetapkan semula tarikh dan juga masa setiap kali hidupkan laptop.

Diantara simptom bateri CMOS anda bermasalah adalah:

  1. Tarikh dan masa kat laptop tak sama dengan tarikh dan masa sebenar. Tarikh dan masa tetap berubah walaupun dah set kat “BIOS”.
  2. Akan keluar message “Your Clock is behind” NET::ERR_CERT_DATE_INVALID ketika nak browse Internet. Kena set semula date/time baru boleh browse macam biasa.
  3. Semasa boot akan keluar message “CMOS CHECK SUM ERROR” / CMOS ERROR READ.

Tak jadi masalah besar pun kalau tak tukar bateri CMOS tu. Cuma leceh sikit la nak kena tukar tarikh dan masa setiap kali on laptop untuk surf internet. Nasihat saya pergi la tukar baru battery tu. Murah je. Dari susah susah nak setup masa tiap kali lepas restart, lebih baik tukar.

Author: Grim Reaper
Hi. Saya membuat keputusan untuk membuat laman web ini untuk berkongsi ilmu yang saya belajar. Sangat meminati dunia IT, seperti Network, Software, Computer dan Server. Semoga kandungan laman web ini bermanfaat untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.