Smart Phone Charging

Last Updated on 19 June, 2019 by Grim Reaper

 

Tips smart phone charging

1. Jangan gunakan smartphone semasa berada dalam keadaan cas.

– Sebenarnya tiada masalah anda menggunakan hp dalam keadaan bercas selagi anda menggunakan charger yang berkualiti / original dan bukannya third party cable (cap ayam)

2. Menggunakan cable berlainan jenama akan merosakan phone.

– Tiada masalah, selagi cabel yang adna gunakan itu berkualiti tinggi. Walau third party cable, anda masih boleh menggunakan untuk mengecas hp anda dan sekali lagi aku ingatkan, JANGAN GUNAKAN KABEL YANG TIDAK BERKUALITI.

3. Jangan biarkan talefon dicas sepanjang malam

– Pemikiran sebegitu memang tak boleh digunakan, dan talefon pintar anda lebih pintar dari anda. Erti kata lain hp anda akan berhenti mengecas apabila telah penuh. Bermakna battery telah berhenti menerima kemasukan power dari pengecas anda. Dan battery lebih bertahan lama hingga 40 ke 80 percent jika anda mengecas sepanjang malam.

4. Mematikan telefon sekurang-kurangnya sekali setiap minggu.

– Telefon juga merupakan sebuah MACHINE dan mesin perlukan rehat (seperti manusia). Pakar2 berpendapat mematikan talefon sekurang2nya sehari setiap minggu ketika tidak digunakan akan memaksimukan ketahanan battery.

5. Jangan tunggu sehingga HP mati baru charge.

– Betul, anda tidak perlu menunggu sehingga hp mati baru charge. Sebenarnya jika battery berada di bawah 40 percent, anda boleh mengecas kerana itu adalah dalam keadaan yang ideal untuk memastikan HP anda tetap dalam keadaan baik.

Selain itu perkara lain yg perlu diambil tahu ialah Bateri Lithium-ion akan memanaskan diri sendiri. Dan menjadi semakin panas jika sedang dicas. Dan jika cuaca melampau sejuk juga akan memudaratkan talefon anda (seperti anda mengecas HP di dalam peti sejuk). Dan HP akan mati lebih cepat jika berada di dalam persekitaran yang SEJUK

Note : Samsung mengesyorkan suhu yang baik utk smartphone adalah -4 sehingga 122 darjah farenheit dan Apple mengesyorkan suhu 32 darjah farenheit ke atas.

Author: Grim Reaper
Hi. Saya membuat keputusan untuk membuat laman web ini untuk berkongsi ilmu yang saya belajar. Sangat meminati dunia IT, seperti Network, Software, Computer dan Server. Semoga kandungan laman web ini bermanfaat untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.